måndag 28 oktober 2013

Odlat kött

Av de globala utsläppen av växthusgaser står köttproduktionen för mer än vad all världens flygplan och bilar släpper ut tillsammans. Totalt står köttproduktionen för 18% av utsläppen och majoriteten av dessa utsläpp kommer från avskogning som görs för att anlägga betesmarker. Enligt Livsmedelsverket äter man i Sverige 48,6 kilo rent kött, 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo fryst kött, alltså mer än 80 kilo kött per person och år. Sifforna kan ju verka höga men då ligger Sverige ändå under EU-genomsnittet.
Man kan ju kanske tycka att den enklaste lösningen att minska växthusgaserna helt enkelt borde vara att äta mindre kött, fler vegetariska dagar liksom, men tendensen är tvärtemot att vi istället för att äta mindre kött äter mer. Lite synd att vi är så köttfixerade för det finns ju mängder av god och lättlagad vegetarisk mat som gör att både djur, natur, plåbok och människan mår lite bättre

Under de sista 5 åren har holländska forskare arbetat med att ta fram laboratorieodlat kött genom att ta muskelceller från levande kor, en process som ska vara smärtfri för djuren. I somras tillagades och provåts den första laboratorieodlade hamburgaren i London framför ett stort medieuppbåd


Läs mer om odlat kött på Cultured Beef 

Så vem vet. Kanske kommer vi inom en inte alldeles för lång framtid som ett alternativ kunna köpa kött i butikerna som inte kommer från djur? Tills dess rekommenderar jag starkt att ni provar detta goda recept på morotskaka, godare än det kanske låter!!

1 stor morot, 1 dl riven Ost, ett par centimeter finstrimlad purjolök, 1 Ägg och 1 msk pumpakärnor

Riv moroten grovt, och blanda med övriga ingredienser, krydda. Bred ut på botten av en stekpanna och stek 5 min på varje sida. Skaka järnet då och då.


söndag 20 oktober 2013

Jultvål

Hösten har kommit och börjar man inte få lite julkänslor? När man kliver in hos folk luktar det helt plötsligt värme, stearinljus och kaffe vilket dra igång mina julkänslor ordentligt. Tänkte att jag lagom till jul skulle prova att röra ihop en jultvål. Lite kreativt julpyssel så här ett par månader i förväg.

Använde detta grundrecept och blandade ihop 2,5 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och 1 tsk nejlikor av vilket jag strödde lite i själva formen och resten i smeten. Använde malda kryddor eftersom jag hade ett missöde i handfatet för ett tag sedan orsakat av en nässeltvål som var fantastiskt bra men som hade så mycket torra nässlor i att det blev stopp i handfatet efter några dagar, så jag tänkte det blir bäst med malda kryddor. Tvålen har jag precis plockat ur sin form efter 3 dagar och den luktar ljuvligt. Nu får den ligga och mogna fram till jul.

Har sedan tänkt borra ett litet hål uppe i hörnen på tvålarna och hänga dessa på ett snöre, det kommer bli en perfekt gåbortpresent till tvåläskande vänner.


Det är faktiskt lite beroendeframkallande att göra tvål. Man börjar leta efter möjligheterna till att använda olika ingredienser i tvålmassan och man får sig en och annan överraskning under tvålmakeriet. I förra omgången hade jag i spirulinapulver och tvålmassan blev jättevackert illgrön. 

En hopskruvad tvålform med innemåtten 6x18 cm fungerar perfekt till tvålform. Bara att hälla i massan och låta den stelna till sig 2-3 dagar innan den stjälps ur. Skulle den ha fastnat i formen, vilken den i regel inte gör, kan man bara skruva isär träbitarna och plocka ur tvålen. 

Efter att spirulinatvålen legat och mognat under 8 veckor har allt det gröna försvunnit och den är numera blekgul. Doften däremot har ändrats till det positiva och den luktar jättegott.





onsdag 16 oktober 2013

Miljöbalken

Mest av en slump hamnade jag vid ett tillfälle på vår Miljöbalk, intressant läsning som ledde till ett och annat förvånat "hummande". Tänkte återge några axplock som gör att man lyfter på ögonbrynen av förvåning.

Bekämpningsmedel definieras i miljöbalken på följande sätt:
En kemisk eller biologisk produkt som är avsedd att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer förorsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.

Hmm, blir man klok på detta? Bra att de vill skydda oss mot skadedjur och mikroorganismer som kan orsaka olägenhet för vår hälsa. Men har de helt missat att flera av de bekämpningsmedel som används är direkt giftiga och kan orsaka olägenhet för människors hälsa och skada på naturen? 

Bestämmelserna i balken syftar till att:
Främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

Så står det vidare att:
Miljöbalken skall tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan.

Ja, vet inte riktigt vad jag ska säga om vår Miljöbalk, får inte ihop ord och handling.










måndag 14 oktober 2013

Ingredienslista/INCI

Övning ger färdighet. Sakta men säkert börjar jag bli en hejare på att läsa innehållsförteckningen på hygienartiklar. Tidigare hade jag ingen aning om vad produkterna innehöll, läste aldrig förteckningen eftersom jag ändå inte förstod vad det stod. Samtidigt trodde jag att det fanns någon myndighet någonstans som såg till att vi konsumenter inte utsätts för ämnen som faktiskt är skadliga både för miljön och människan. Men riktigt så bra är det ju tyvärr inte. 
Det jag inte haft riktigt koll på var skillnaden på ingredienslista och INCI, trodde att INCI var det "modernare" ordet för ingredienslista. Så såg jag att Urtekram hade både en ingredienslista och en INCI på sina artiklar och tänkte jag skulle reda ut begreppen.


INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) är ett internationellt system för namngivning av ingredienser. Inom EU finns bestämmelser att alla länder ska använda samma ämnesnamn för att ingrediensförteckningen ska se likadan ut i alla EU-länder. I regel används latinska namn på växtingredienserna och engelska namn på kemiska ämnen. Färgämnen anges i regel med CI-nr (Colour Index number). Däremot behöver smakämnen (till tex tandkräm) inte skrivas på annat sätt än “aroma”, så där vet man inte exakt vad aromen består av. 
Ja, mer invecklat än så var det inte.

Har tänkt, när jag får lite mer tid, att jag ska skriva lite om de ingredienser som kan vara bra att undvika. Tyvärr finns det ännu inga absoluta krav som hud- eller hårvårdsartiklar måste uppfylla för att få kallas ekologiska vilket gör att det är bra att själv kunna skumma igenom ingrediensförteckningen.
Urtekrams handtvål Nordic Birch innehåller sodium coco-sulfate, ett ämne som det finns många olika uppfattningar om och som gör mig mer förvirrad ju mer jag läser om det.






onsdag 9 oktober 2013

Bra tvättbalsam

Det är snart ett år sedan jag slutade tvätta håret med hårschampo, numera använder jag antingen tvål eller balsam och för mig fungerar det jättebra. Under dessa månader har jag provat en massa olika balsam och kommit fram till att det jag tycker är bäst att tvätta med är Coops X-tra. Bra tvättbalsam med kort ingredienslista.
Förmodligen undrar de på Coop, om de nu inte känner till "balsammetoden" förstås, varför detta balsam helt plötsligt säljer så väldigt bra. Ibland finns det inte ett ynka balsam kvar i hyllan medans det finns mängder av schampon utav samma märke, så jag gissar att vi är ganska många som använder detta balsam till att tvätta håret.


Är det någon som är nyfiken på att prova balsammetoden så är det bäst att läsa lite först, inte bara ta ett balsam och tvätta - det fungerar inte med vad som helst. I detta inlägg finns link till Stina Markans blogg, där finns jättebra läsning och allt man behöver veta. Det kan verka lite invecklat i början då man ska tvätta håret med ett "sista schampo"  men det är faktiskt lätt som en plätt och väl värt att pröva.

söndag 6 oktober 2013

Viva el Loppmarknad!!

Vi har haft en alldeles ljuvlig helg, Brittsommar när den är som bäst. Annars har det varit riktigt kallt i veckan som gick och det har varit frost ett par nätter.

Helt oplanerat har jag blivit kvar i sommarboendet längre än det var tänkt. Jättemysigt, förutom att jag inte har några varma kläder här och det börjar bli liiiiiiiiiiite kallt att gå i sommarklänning och kortbyxor. Så i morse for jag iväg på en loppmarknad för att se om jag kunde fynda lite varma kläder. Några soliga timmar senare kom jag hem som en liten packåsna, fullastad med kläder (och lite annat så klart).
4 varma jumprar, 1 "skogshuggarskjorta", 2 par jeans samt 1 helt ny jumpsuit (läs sparkdräkt för vuxna) allt detta för 60 kronor!! Plaggen är urfräscha och jag misstänker nästan att de som sålt kläderna inte sovit inatt utan har varit uppe för att tvätta och stryka det de tänkt sälja på dagens loppis. Kläderna jag fyndat är verkligen sålda med omtanke.

Så nu ska allt detta in i tvättmaskinen och hängas ut i det härliga vädret. Många kläder vi köper nya i affären är fulla av kemikalier vilka sköljs ut i haven när de tvättas. Det behöver man inte oroa sig för när man handlar på loppis inte.

 Nu kan kylan komma (fast den få ju gärna vänta några månader) jag är förberedd!!!!

onsdag 2 oktober 2013

Mjölfritt pajskal

Perfekt om man inte kan eller vill äta mjöl.

1 dl Röda linser
1 dl Råg- eller Havreflingor

Koka linserna 6 minuter, sila bort vattnet och blanda med flingorna medans linserna fortfarande är varma.
Tryck ut i en form. Grädda pajskalet på 200º i 20 minuter och häll sedan i fyllningen.

En god fyllning är vitlöksfrästa grönsaker t ex purjolök, mangold eller spenat, som toppas med 3 dl riven ost och äggstanning gjord på 3 ägg och 3 dl mjölk eller grädde. In i ugnen igen ca 20 minuter.