fredag 30 augusti 2013

Indisk kokbok

Jag är en riktig bokmal, det kanske har märkts då jag rekommenderat en del böcker här. Är lite av en allätare, läser all möjlig litteratur bara den är i riktig bokform - ingen iPad här inte.
Tänkte avrunda veckan med att tipsa om David Batras indiska kokbok. Vilken härlig bok!!! Det är inte ofta man skrattar av att läsa kokböcker men denna bok har inte bara bra och enkla recept utan är både rolig och intressant att läsa. Finns dessutom lite av varje i boken, även vegetariska rätter.

David Batras inte så tråkiga indiska mat

söndag 25 augusti 2013

Ekologiskt te

De som tycker det är gott med te håller nog med mig om att en stor del av tjusningen med att dricka te är att välja och köpa te. Tycker mig ha märkt att det under den sista tiden dykt upp inte bara många nya sorters te utan även att utbudet av obesprutat te har blivit mycket större. Även i den lilla tebutik där jag ibland brukar köpa te i lösvikt har det börjat dyka upp ekologiskt te.


Så varför då välja ekologiska teer? Jo för att konventionellt te är en ganska så välbesprutad vara. Här är några av de olika bekämpningsmedel som man har funnit rester av när man har gjort tester på oekologiskt te:

Imidakloprid:
Mot insekter. Misstankar finns att det dödar bin.

Karbendazim:
Mot svampangrepp. Påverkar arvsmassan och minskar fertiliteten.

Deltametrin:
Mot kvalster och insekter. Mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Lambda-cyhalotrin:
Mot skadeinsekter. Mycket giftig för vattenlevande organismer.

Klorpyrifosetyl:
Tros störa hormonsystemet. Godkänt inom EU tom 2016.

Det sista medlet ska alltså få finnas kvar inom EU i 3 år till, trots misstankar om att det kan störa hormonsystemet. Man upphör aldrig att förvånas.

När man som katt- och teälskare hittar en sådan här tekanna/tekopp på loppis då är lyckan fulländad!!






onsdag 21 augusti 2013

Soppa för Mangoldälskare

Min svärmor gjorde en underbart god "Arros amb bledes", en rätt på ris, kikärtor och mangold. Efter lite mixtrande i köket fick jag till slut ihop en soppa som smakar nästan lika gott som svärmors, tror faktiskt hon skulle gett mig ett starkt MVG. Tycker du om mangold så är detta något att prova, av receptet blir det ett par välfyllda tallrikar.

Arros amb bledes - "Ris med mangold"

Ca 300 gr Mangold (både stjälkar och blad), 1/2 lök, 5 dl grönsaksbuljong, 1/2 dl Ris, 2 dl Kikärtor, 2-3 Vitlöksklyftor, Svartpeppar.

Fräs hackad lök och pressa i vitlök, lägg i riset och fräs en stund.
Skär mangolden i ganska stora bitar och tillsätt, ta några rejäla tag med skeden innan du tillsätter övriga ingredienser och koka tills riset är mjukt.

Mängden vatten kan verkas lite snål men det ska inte vara en soppa där grönsakerna simmar omkring i sky utan men som en "blöt gryta".


Bon profit!

                                 
                          


torsdag 15 augusti 2013

Olivtvål - Recept

Nu har jag använt tvålen jag rörde ihop för några månader sedan och resultatet blev överraskande bra!! Förväntade mig inte alls att min första tvål skulle bli så bra, så detta har gett mersmak. Nu vet jag vad jag ska pyssla med när höstmörkret börja falla ordentligt.
Tvålen är riktigt skön att tvätta händerna med, löddrar precis lagom och torkar inte ut händerna som jag tycker en del tvålar kan göra. Kan knappast tro att jag gjort den själv!
Här är receptet:

75 gr Kallpressad olivolja
24 gr Vatten
10 gr Kaustiksoda (det blir ingen tvål utan lut, här kan man läsa mer om detta)
Kanel (kan uteslutas)


Receptet är enligt den kallrörda metoden, men trots namnet är det en del värme med i förtvålningsprocessen.
Tänk på att ha långärmat, handskar och skyddsglasögon eftersom kaustiksodan är frätande. Se till att stå på en väl ventilerad plats.

Häll kaustiksodan i vattnet (viktigt i denna ordning, absolut inte tvärtom!!) och blanda försiktigt med en sked. Temperaturen på vätskan kommer att stiga till runt 60º så tänk på att det blir ångor. När vätskan är genomskinlig ställs den i ett vattenbad tills temperaturen sjunker till mellan 30-40º. Medan vätskan står i vattenbadet värms även olivoljan till en temperatur på 30-40º. När kaustiksodan och olivoljan har samma temperatur hälls kaustiksodan i olivoljan (i denna ordning, inte tvärtom!!). Sätt ner mixerstaven och kör på lägsta hastighet tills röran blandat sig ordentligt, då kan hastigheten ökas. Kör med staven till smeten tjocknar, det kan ta en stund så ha tålamod. För att veta om massan är färdig kan man stänga av mixern och försiktigt lyfta den ur smeten, lämna den då märken av sig i smeten så är den klar. Vill du ha kanel i så blandas den i nu, pudra även lite i formen.

Häll smeten i en form eller små formar, själv använde jag en gammal uttjänt liten matlåda i plast med måtten 13x13 cm. Låt massan stå ett par dagar och stelna till innan den skärs i bitar och tar ur den ur formen/formarna. Nu ska tvålarna ligga och mogna i minst 4 veckor för att PH-värdet ska sjunka, tänk på att inte röra på tvålarna under mogningsprocessen eftersom kaustiksoda fortfarande är frätande de första veckorna. Jag hade mina tvålar liggande i 8 veckor innan jag började använda dem. Tvål blir bara bättre ju längre den får ligga och mogna så det gäller att ha tålamod.

Detta recept hittade jag här, det är en 9 minuters lång video på spanska. Även om du kanske inte pratar språket kan den nog vara till hjälp att titta på. I grundreceptet har de även i riven mörk choklad, men jag tyckte det var synd att ha god choklad i tvål.

Lycka till!!

fredag 9 augusti 2013

Planteringsbord

Har länge varit på jakt efter ett planteringsbord men inte hittat något jag tyckt varit praktiskt. Men nu äntligen så har jag ett stadigt, praktiskt och dessutom lite smått nostalgiskt planteringsbord. Min mormors mors gamla bakbord har fått fötter och agerar nu planteringsbänk, fungerar jättebra.

Härligt att stå och se hur släktens gamla knivmärken blandas med jord och vattenmärken från mina krukor.

 
Bara fälla ihop, ta under armen och kila till nästa hörna.


Trevlig helg!!

lördag 3 augusti 2013

Att dra ett litet strå till stacken - Mjölkprodukter

Detta kan tyckas vara helt vanliga mjölkprodukter men för mig är det vit hårdvaluta. Vintertid är det snudd på omöjligt för mig att hitta ekologiska mejeriprodukter utan att köra flera mil och när jag väl hittar några kostar de en smärre förmögenhet. Så att ha hela affären full med ekologiska mjölkprodukter att välja och vraka mellan utan att bli ruinerad är en stor lyx.

Tyvärr så verkar det inte vara så stor åtgång på ekologiska mjölkprodukter. Enligt Arla är endast 10% utav alla mejeriprodukterna som säljs ekologiska, synd att inte fler väljer ekologiskt när vi nu har sådan tillgänglighet till det. Man har till och med försökt sälja ekologisk mjölk billigare än den konventionella men inte ens detta fungerade. Det är ju inte svårt att förstå varför inte fler mjölkbönderna börjar producera ekologiska produkter. De har det redan tufft och att då gå över till att producera ekologisk mjölk när det är så liten efterfrågan är väl inte något som lockar precis?
Så vad tror ni, varför är vi så dåliga på att köpa ekologiska mjölkprodukter när det nu finns ett sådant fantastiskt utbud? Går det utav bara farten att man väljer oekologiskt, för prismässigt skiljer det ju inte många kronor.

Dra ett litet strå till stacken och välj ekologiska mjölkprodukter 
(om du nu inte redan gör det självklart).